25 Temmuz 2023 Salı

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

 Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor.

Bu yıl, organizasyona 23 ülkeden 131 kişi katılıyor.

Organizasyonun bu seneki katılımcıları arasında Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Belçika Başbakanı Charles Michel, Estonya Başbakanı Jüri Ratas, Hollanda Başbakanı Mark Rutte gibi siyasetçilerin, Vodafone CEO'su Vittorio Colao, Total CEO'su Patrick Pouyanné, Fiat-Chrysler Grubu Başkanı John Elkann, İsrail Bankası'nın eski yöneticilerinden Stanley Fischer gibi iş dünyasından isimlerin yanı sıra, Türkiye'den de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü de (MIT) akademisyenlik yapan fizik mühendisi Canan Dağdeviren, Koç Holding Başkanı Ömer Koç, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde görevli Doç. Dr. Behlül Özkan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hürriyet Daily News genel yayın yönetmeni Murat Yetkin bulunuyor.

Bilderberg'in sitesinde yayımlanan, toplantıya katılacak isimler şöyle:







Bilderberg toplantıları nedir?

 

Bilderberg Grubu, karar verici düzeydeki Batılı güçlü politikacı, işadamı, yönetici ve gazetecilerin 1954 yılından bu yana küresel sorunları görüşmek üzere biraraya geldiği yarı gizli bir tartışma forumu olarak tanımlanıyor. Toplantılarda konuşulanların dışarıya aktarılması kesinlikle yasak. Grup, 1954 yılından bu yana her yıl dünyanın çeşitli kentlerinde toplandı. 1959’daki toplantı İstanbul Yeşilköy’de, 1975’teki toplantı ise İzmir Çeşme’de yapılmıştı. Geçen yılki ise İsveç’in Batı kıyısındaki Stenungsund kasabasında yapıldı.

  
 
NTVMSNBC Reklam 
 

 Bu yılki toplantı 30 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında Washington’a 10 kilometre uzaklıktaki Virginia - Chantilly’deki Westfields Marriott Oteli’nde yapılacak.
       Bu yılki toplantıların gündem maddesini Türkiye’yi yakından ilgilendiren Batı’nın Irak’a olası bir askeri müdahalesi oluşturacak. Toplantıda Saddam Hüseyin yönetiminin devrilmesi, Irak petrolünün kontrol altına alınması gibi konular tartışılacak. Önemli bir konu başlığı da savaşa karşı olan Avrupalı karar vericilerin, ABD’liler tarafından ikna edilmesi olacak.
       Bilderberg toplantılarına katılan politikacıların hızla yükselişe geçtiği iddia ediliyor. Örneğin, Arkansas Valisi iken toplantılara katılan Bill Clinton’ın başkan seçilmesi veya Margaret Thatcher, John Major ve Tony Blair’in Bilderberg üyesi olduktan sonra başbakan olması bu iddalara kanıt olarak gösteriliyor.
       Geçen yılki toplantıda AB’nin genişlemesi ve askeri rolü, NATO’nun geleceği, Rusya ve Çin’deki gelişmeler ele alındı. Geçen yılki toplantıya Henry Kissinger, Giovanni Agnelli, Stanley Fischer, Kanl Otto Pöhl, James Wolfhensohn, Jean Claude Trichet, Jurgen Schrempp, Katrine Graham, Michael Camdessus gibi önemli isimler katıldı. Bu isimler genellikle tüm Bilderberg toplantılarında yer alıyor. Geçen yıl Türkiye’den ise, emekli diplomat ve TESEV Vakfı Başkanı Özdem Sanberk ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel katıldılar.
       İlk toplantısını 1954 yılında yapan Bilderberg Grubu’nun kurucuları Lord Denis Healey, Joseph Retinger, David Rockeffeller ve Hollanda Prensi Bernard’tı. Bilderberg adını, 1954’te toplantının yapıldığı otelden alıyor. 100 kişinin katıldığı toplantılar yılda bir kez yapılıyor ve 2.5 gün sürüyor.

Bilderberg Toplantıları

 Bilderberg Toplantıları, dünya çapında etkin siyasi liderlerin yanı sıra iş dünyası, basın-yayın ve akademi çevrelerinin en önde gelen temsilci ve uzmanlarının bir araya gelmesiyle yapılan yaklaşık 120-150 kişinin katıldığı yıllık, özel toplantılardır. Toplantılar Bilderberg Grubu, Bilderberg Konferansı, Bilderberg Kulübü diye de adlandırılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilderberg Toplantıları ilk olarak Hollanda'nın küçük bir kasabası olan Oosterbeek'te başlamıştır. İsmini de 29-31 Mayıs 1954 tarihleri arasında ilk toplantının yapıldığı bu küçük kasabada bulunan Bilderberg Oteli'nden alır. Dünyanın yönetimi ve küreselleşme konusunda her yıl farklı ülkelerde toplantılar yapar. Toplantıların öncüleri arasında yer alan sürgündeki Polonyalı siyasetçi Józef Retinger, Avrupa'da yükselen Amerikan karşıtlığından duyduğu rahatsızlık üzerine Atlantik birlikteliğini desteklemeyi amaçlayan uluslararası bir konferans çağrısında bulunur. Bu ilk konferansın görünen amacı ABD ve Batı Avrupa ülkeleri arasında politik, ekonomik ve askeri işbirliğini güçlendirmek için yapılması gerekenleri tartışmaktır.

Retinger kendisi ile aynı fikirleri paylaşan zamanın Hollanda Prensi Bernhard başta olmak üzere, Belçika başbakanı Paul Van Zeeland, ve Unilever grubunun başında bulunan Hollanda vatandaşı Paul Rijkens ile Avrupa'da önerisinin desteklenmesini sağladı. Bir taraftan da o tarihte CIA'nin başında bulunan Walter Bedell Smith aracılığı ile Eisenhower'in danışmanlarından Charles Douglas Jackson'ı konu ile ilgilenmesi için ikna etti. Bu ilk toplantıya ABD ve Batı Avrupa ülkelerinden özenle seçilerek davet edilen, muhafazakâr ve liberal görüşleri ile bilinen 50 kişi katılmıştır.

Bu ilk toplantının başarılı geçmesi üzerine organizasyonu düzenleyenler senede bir toplanmaya karar verdiler. Toplantı sonrasında Retinger'in daimi genel sekreterliğini üstlendiği kalıcı bir yönetim kurulu oluşturuldu. Ayrıca katılımcıların iletişim bilgileri kayıt altına alınıp birbirlerine özel olarak ulaşabilecekleri gayriresmî bir ağ oluşturuldu. Sonraki 3 yıl içindeki toplantılar Fransa, Almanya, Danimarka da yapıldı. ABD'deki ilk toplantı ise 1957 yılında Georgia eyaletinde bulunan St. Simons Adasında, Ford Vakfı'nın $30,000 mali desteği ile gerçekleştirilmiştir. Ford Vakfı 1959 ve 1963 yıllarındaki toplantılara da fon sağlamıştır.

Bilderberg toplantıları üç kez de Türkiye'de yapılmıştır. Bilderberg toplantıları 18–20 Eylül 1959’da İstanbul Yeşilköy’de, 25–27 Nisan 1975’te İzmir Çeşme'de Altın Yunus Otel'de ve 31 Mayıs-3 Haziran 2007 yılında yine İstanbul Şişli'de Ritz Carlton Otel'de yapılmıştır. Daha önceki toplantılarda ortalama 4 kişiyle temsil edilen Türkiye'nin 2007'deki toplantıya 13 katılımcı ile iştirak etmesi özellikle Bilderberg toplantılarının katılımcılarının dünya düzenini kendi çıkarları doğrultusunda belirlemek gibi gizli bir gündemi olduğu iddiasında bulunan çevreler tarafından oldukça anlamlı bulunmuştur. Basına yansıyan bu on üç kişilik listede şu isimler yer almıştır: Bilderberg Türkiye Daimi Temsilcisi Mustafa Koç, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, UNDP Başkanı Kemal Derviş, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile başkan yardımcıları Ümit Boyner ve Cem Duna, eski TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Ayşe Soysal, Coca-Cola İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent, eski Dışişleri Bakanı ve Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Gönensay, gazeteci Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand.

Organizasyon Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplantılar yaklaşık 18 ülkenin her birinden ikişer adet üyenin katılımı ile oluşturulan kalıcı komite tarafından düzenlenmektedir. Resmî olarak belirlenen görevlileri arasında komite başkanı dışında onursal genel sekreterlik de vardır. Üyeler arasında ise daimi komite üyeliği dışında özel bir üyelik kategorisi bulunmamaktadır. Ayrıca bir danışma kurulu olmakla birlikte bu üyeliğin üstünde veya dışında bir kategori değildir.

Bilderberg'in ilk kurucuları arasında Hollanda Prensi Bernhard ve Polonyalı sosyolog Dr. Joseph Hieronim Retinger vardır. Retinger, Bilderberg'in babası olarak bilinir. Retinger'in ölümünde sonra kalıcı genel sekreterliğe Hollandalı ekonomist Ernst van der Beugel getirilmiştir. Kurucular arasında bulunan Prens Bernhard ise 1976 yılına kadar Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere Lockheed şirketinin askeri silah satışı ile ilişkin rüşvet skandalına adı karışana kadar komite başkanı görevine aralıksız devam etmiştir. Amerikalı onursal genel sekreterler arasında sırasıyla Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Joseph E. Johnson, Princeton Üniversitesi'nden ve aynı zamanda CIA elemanı ve Amerikan Başkanı John F. Kennedy'nin danışmanlarından olan William Bundy, Afganistan Büyükelçisi Theodore L. Eliot, Jr. ve Georgetown Üniversitesi Diplomatik Çalışmalar Enstitüsünden Casimir A. Yost yer almaktadır.

Hür hakkında tüm bilgiler...

 Yeni bölüm tarihi: 2023 Pazar - 00:00 | Yeni bölüm no: 1


Bölüm Bilgisi:  YENİ DİZİ


Kanal: tabii
Yayın Platformu: Dijital / İnternet
Tür: Aksiyon, dram, havacılık
Sezon: 1

Yayın Günü:  Pazar -
Yayın Saati:  00:00

Yapım Firması: Es Film »
Yapımcı: Yusuf Esenkal, Serdar Öğretici
Yönetmen: Ekin Pandır
Senaryo: Barış Erdoğan, İlker Arslan

Karakterler (Oyuncular):

(Ogün Kaptanoğlu)
(Hilmi Cem İntepe)
(Batuhan Demir)
(Deniz Çatalbaş)
(Zeynep Tuğçe Bayat)
(Taner Ertürkler)
(Gökay Müftüoğlu)
(Aytek Şayan)
(Berrin Arısoy)
(Balım Gaye Bayrak)
(Pınar Bibin)
(Ali Çağan Timur)
(Ümran Şakir)

Konu:  Türk hava kuvvetlerine bağlı gözü kara pilotlar, özel görevlerde vazife almak üzere bir araya gelir ve yıldırım filosu kurulur.

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...