27 Eylül 2010 Pazartesi

657 Yasa Tasarısı Memura Açılım mı? Çalım mı?

657 Yasa Tasarısı Memura Açılım mı? Çalım mı?

06 Haziran 2010, 16:34 Memurdan HABER

AKP Hükümeti 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nda yapmaya hazırlandığı değişikliklerle memurları hak arama mücadelesinden uzaklaştırmayı amaçlıyor.


AKP Hükümeti´nin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nda yapmaya hazırlandığı değişiklikler, süt izninin süresinin artırılması, çocuk yardımının düzenlenmesi, giyecek yardımının nakit olarak verilmesi gibi konularla gündeme getirilse de, asıl olarak memurları hak arama mücadelesinden uzaklaştırmayı amaçlıyor.

Artık memurlar, usulsüz şikayette bulunmak, kendini geliştirmede yeterli gayreti göstermemek, yetkili olmadığı halde basına bilgi vermek gibi gerekçelerle disiplin cezası alabilecek. Taslağa göre memurların üst disiplin amirleri ise vali ve kaymakamlar olacak.

ASIL AMAÇ GİZLENİYOR


Memur sendikalarından saklanarak hazırlanan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı´nın içeriği yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Taslak, babalık izninin 10 güne çıkarılması, süt izninin günde 3 saate yükseltilmesi, her çocuk için yardım ödenmesi, giyecek yardımının nakit olarak ödenmesi, emekli memurların da toplu görüşme hükümlerinden yararlanması gibi konularla gündeme geldi. Ancak taslağın asıl amacı, ´disiplin cezası´ düzenlemelerinde görülüyor.
Söz konusu maddelerde memurlar, ´disiplin cezası´ ile korkutulup, ses çıkarmayan, tepki göstermeyen, üç maymunu oynayan memurlar haline getirilmek isteniyor.

CEZALAR AMİRİN İNSAFINA BIRAKILIYOR


Taslakta, disiplin amirlerinin tayin ve tespitinin Devlet Personel Başkanlığı´nın görüşüne dayandırılması zorunluluğu kaldırılıyor. Adli, askeri ve akademik personel haricindeki memurlar için üst disiplin amiri, illerde vali, ilçelerde kaymakam olacak.

Ceza nedeni olarak taslağa eklenen hükümler ise ceza vermenin esas olacağı bir düzenlemenin amaçlandığını ortaya koyuyor. Yani memurların ceza alması artık eskisinden de fazla amirinin iki dudağı arasında olacak.

Taslağa göre memurun uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesi durdurulması cezası için yüksek disiplin kuruluna, kaymakamlar tarafından verilen cezalar için valiye itiraz hakkı var.

İtiraz süresi 7 gün olarak belirlenirken, itiraz edilen makamın 30 gün içinde kararını açıklaması öngörülüyor. Ayrıca, uyarma ve kınama cezalan hariç, verilen cezalar itiraz edilip edilmediğine bakılmaksızın idari yargıya taşınabilecek.

´KENDİNİ GELİŞTİREMEDİN´ CEZASI


Hizmette gösterdiği yetersizlik sebebiyle kurumların stratejik plan ve performans hedeflerinin gerçekleşmemesine yol açmak, usulsüz şikayette bulunmak, görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, görevin iş birliği içerisinde yapılması ilkesine aykırı davranışta bulunmak aylıktan kesme cezası gerektiriyor.

Taslağa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren haller ise şöyle: Kendini geliştirme, sorun çözme, planlama konularında yeterli gayret ve çabayı göstermemek, verilen emirlere itiraz etmek, görevleri tam ve zamanında yapmamak, hizmetin yürütülmesinde ve görevin yerine getirilmesinde kurumlarca belirlenen usul ve esaslara uymamak, görev sırasında amirlerine hal ve hareketleri ile saygısız davranmak, kurumların çalışma ortamını ve düzenini bozmak.

DEMEÇ VERMEK YASAK

Yine taslağa göre devlet memurlarının, basın kuruluşlarına açıklama yapması da yasak. Tasarı bu haliyle kabul edilirse, memurlar, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç verdikleri gerekçesiyle kademe ilerlemesinin durdurulmasıyla cezalandırılacaklar.

Ayrıca yıl içinde iki defa kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memur, devlet memurluğundan çıkarılacak. Sicil puanı uygulaması kalkıyor diye müjdelenen taslağa göre disiplin cezası almayanlar, yani sicili temiz olanlar ödüllendiriliyor.

Taslağa göre son 10 yılda herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, ilave kademe ilerlemesi verilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...