31 Mart 2020 Salı

Koronavirüs Yediklerimizden Bulaşır mı?


Paketli Gıdalar...

Koronavirüs COVID – 19 pandemiye dönüşüp tüm dünyayı etkilemesi sonrasında yiyecekten hijyene her şeye daha fazla dikkate eder olduk. Özellikle market alışverişlerininde arttığı şu dönemde akıllara "Yediklerimizden corona virüs bulaşır mı?", "Paketli ürünlerden koronavirüs bulaşır mı? ya da "Et ve et ürünlerini corona virüs riskine karşı nasıl pişirmeliyiz?" soruları geliyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Aynur Eren Topkaya çok önemli bilgiler verdi.

Yediğimiz İçtiğimiz Paketli Ürünlerden Koronavirüs Bulaşır mı?

Yeni tip koronavirüs covid -19 bulaşı açısından paketlenmiş gıda ürünleri herkesi tedirgin ediyor. Ancak paketlenmiş üründe, paketten ürüne bulaşma riskinin neredeyse hiç olmadığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya şöyle konuştu: “Virüsün, cam, teneke kutu, plastik ya da kağıt ambalajlarda canlı kalma süresi çok farklı.
Ancak bu paketli ürünlerden çıkarılan gıdaların pişirilerek tüketileceği düşünüldüğünde virüsün gıda yoluyla bulaşma riskinin olmadığını söylemek mümkün."

Paketli Gıdaların Yüzeyindeki Virüsü Ellerimizle Kendimize Bulaştırabilir miyiz? 

Bu sorunun yanıtının da el yıkamaktan geçtiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Aynur Eren Topkaya, “Dışarıdan eve girdikten sonra eller mutlaka yıkanmalı, paketlerin üzerleri silinip dolaba yerleştirdikten sonra da mutlaka eller su ve sabunla yıkanmalı. Sonuçta el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat ettiğimiz sürece başka yerlerden virüsü kendimize bulaştırma ve enfeksiyon riski çok düşük” diye konuştu.

Et ve Et Ürünlerinden Bu Virüsü Kapabilir miyiz? Buna Karşı Nasıl Bir Önlem Alabiliriz? 

Et ve et ürünlerinin de çiğ olarak tüketilmemesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “Bazı parazitler ve gastroenterit etkeni açısından dediğimiz bazı parazitler az pişmiş ya da pişmemiş et tüketilmesi çok riskli. Hatta hazırlık aşamasından itibaren diğer patojenler açısından da çok dikkat etmek gerekir.
Bu yeni etken COVID-19 için de et ve et ürünlerini pişirmeden tüketmemek gerekiyor. Bu virüs her türlü 60 derece ve üstüne dayanıksız olup öldüğü için et ve et ürünleri pişirildiği takdirde enfeksiyon riski olmayacaktır" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...