31 Mart 2012 Cumartesi

İran çelişkisi

Başbakan Erdoğan, Kore dönüşü Tahran'a uğrayarak lider Hameney ve Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile görüştü. Doğal olarak ana konu Suriye... İran'ın nükleer programı konusunda Tahran'ı destekleyen ve bununla İran'ı kazanabileceğini hesaplayan Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda Tahran'ın tersine bildik tavrını sürdürüyor. Bu tavır da İranlı liderler tarafından tepkiyle karşılanıyor ki Ahmedinecad, Erdoğan ile olan randevusunu bir gün erteledi. Hasta denildi ama bana göre değildi çünkü Ahmedinecad o akşam Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve öncesinde Beşşar Esad'ın özel temsilcisi Faysal Mikdad ile görüştü. Başbakan Erdoğan ile görüşen Hameney ise ''Suriye'de dış müdahaleye karşı olduklarını ve Esad'a verdikleri desteğin mutlak ve güçlü bir şekilde devam edeceğini'' söyledi. Hameney ayrıca Esad'ın reform çabalarına destek verdiklerini ve Amerikalıların Suriye'ye yönelik tüm planlarına karşı olduklarını söyleyerek ABD'nin bölge ülkelerini kendi planlarında taşeron olarak kullandığını hatırlattı.
***
Özetle Tahran en üst düzeyde Başbakan Erdoğan'a söylenmesi gerekenleri söyledi ve bildik tavrını tekrarladı. Bu tavrın bu düzeyde ve netlikte ortaya konması Ankara'yı sıkıştıracaktır. Çünkü benzer tavır Moskova ve Pekin'den geldi. Her iki ülke Kofi Annan'ın çabalarının desteklenmesi gerektiğini ve dolaylı da olsa İstanbul'da toplanacak 'Suriye Dostları' toplantısının anlamsız olduğunu belirtti. Buna benzer tavrı Delhi de toplanan BRİCS ülkeleri olarak bilinen Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika ülkelerinin liderleri ortaya koydu. Bu liderler Suriye'de barış ve istikrarın gerçekleşmesi için Annan'a destek verilmesini ve tarafların çatışmalara son vererek masaya oturmasını istedi. Tam da bu sırada Başkan Esad Annan'ın planını kabul ettiğini ve çözüm için gereken her şeyi yapacağını söyledi. Esad'ın bu söylemi Bağdat'ta toplanan Arap Liderler Zirvesi'nde yankısını buldu ve zirveden Suriye aleyhinde sert bir açıklama gelmedi. Çünkü Arap Birliği Örgütü'nün dönem başkanlığına Irak seçilmişti. Irak önceki dönemin başkanı olan Katar Şeyhi'nin tersine Suriye konusunda Esad'a tam destek vermezse de onu kolluyordu. İşte böyle bir ortamda yarın ''İstanbul'da önemli bir toplantı gerçekleşiyor. Türkiye bu toplantıya büyük umutlar bağlamıştı. Türkiye bu toplantı ile Suriye konusunda tam ve önder inisiyatif alabileceğini hesaplıyordu. Ama olmayacak. Çünkü başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Annan Planı'nı desteklemek zorunda. Katar ve Suudi Arabistan gibi Amerikan yandaşı ülkelerin ise ellerinde Suriye'ye karşı kullanacakları Arap Birliği Örgütü gibi bir silah yok artık. Rusya ve Çin ise 'Toplantıya gelmeyiz ama yakından izliyoruz' gibilerinden hafif tehditkar bir tutum içinde.
***
Anlaşılan Türkiye; Suriye konusunda yalnız kalıyor. Yalnız kalmak da bir şey değil. Çünkü Suudi Arabistan, Katar ve benzer Amerikan yandaşı ülkeler ile ABD ve Fransa ile İngiltere gibi Batlı ülkeler Başbakan Erdoğan'a 
'Abi kusura bakma biz bir şey yapamıyoruz ama sen yaparsan sana destek veririz' türünden ateşe atma numarası çekebilirler. Bakalım Suriye konusunda fazlasıyla taraf olan Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu böyle bir oyun karşısında ne yapacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...