23 Eylül 2012 Pazar

Suriyeli mülteciye üniversite kapısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversitelerin de kapısını açtı. YÖK, yayımladığı genelge ile Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversitenin, Suriyeli mültecileri “özel öğrenci” statüsünde kayıt etmelerine olanak tanıdı. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca “beyanla” üniversitelere kayıt olabilecek. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Bu insanlar öğrenci mi, terörist mi? El Kaide militanı mı, PKK militanı mı? Sırf beyanla bu kişileri üniversitelerimize sokmak ne mantıklı, ne de doğru bir yaklaşımdır. YÖK, bir an önce aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir” dedi.

YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme imzasıyla Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin, Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin rektörlüklerine gönderilen yazıda, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler ile Suriye'de eğitim görmekteyken ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilere, eğitimlerine devam etme hakkı tanındı. Yazıda, 3 Eylül'de yapılan YÖK Genel Kurulu'nda Suriye'deki durum ve gelişmelerin dikkate alındığı belirtilerek, sadece 2012-2013 yılına mahsus olmak üzere bazı kararlar alındığı kaydedildi.

Yalnızca beyan yeterli olacak

Buna göre, Suriyeli mülteciler, Gaziantep, Kilis 7 Aralık, Harran, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata, Çukurova ve Mersin Üniversitelerinde “özel öğrenci” olarak ders alabilecek. Öğrencilerin durumlarını belirten belgeleri olmaları halinde bu belgeler incelenecek, ancak belgelerinin olmaması halinde sadece beyanları dikkate alınarak, “özel öğrenci” kayıtları yapılacak.

Bu insanlar öğrenci mi, terörist mi?

YÖK'ün bu kararı üzerine CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, dün yazılı bir açıklama yaptı. YÖK'ün aldığı bu kararın mantıklı ve doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Şeker, şunları kaydetti:

“Suriye'den gelen ve kim olduğu belli olmayan bu kişilerin hiçbir para talep etmeden, belge istemeden sadece beyanla üniversitelerimize kayıt edilmeleri, üniversiteye girebilmek için dershanelere giden, emek ve para harcayan, bu uğurda psikolojileri bozulan öğrencilerimize ve ailelerine yapılan büyük bir haksızlıktır. Kaldı ki, bu insanlar öğrenci mi? Terörist mi? El Kaide militanı mı? PKK militanı mı? Sırf beyanla bu kişileri üniversitelerimize sokmak ne mantıklı ne de doğru bir yaklaşımdır. YÖK, bir an önce aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir.”

Özel öğrencilik nedir?

Özel öğrencilik, herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin; kendi üniversitelerindeki hakları saklı kalmak kaydıyla, sağlık gibi sorunlar nedeniyle başka bir üniversitenin çeşitli fakülte ve yüksekokullarında ders alabilmesi anlamına geliyor.

AKÇAKALE'YE OBÜS VE UÇAKSAVAR SEVKİYATI

ŞANLIURFA'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde ordu birlikleri ile muhalifler arasında 5 gün önce başlayan çatışmalar sürüyor. Çatışmaların şiddetlendiği ve ordu birliklerinin yoğun top atışlarının devam ettiği Suriye sınırındaki Akçakale'ye, obüs ve uçaksavar sevkiyatı yapıldı.

Suriye'nin Telebyad İlçesi'nde muhalifler ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Dün akşam saatlerinde yoğun ve Türkiye sınırına yakın yerlere düşen top atışları, gece boyu devam etti. Gece boyu sık sık yapılan ve Suriye sınırına yakın noktalara düşen top atışlarının ardından, yetkililer vatandaşları sokağa çıkmamaları konusunda uyardı. Gece sabaha kadar süren top atışları ilçede paniğe yol açtı.

Sabah saatlerinde ise Şanlıurfa'da bulunan 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan yola çıkan 3 obüs ile 1 uçaksavar sevk edildi. Yoğun güvenlik önlemi arasında Akçakale'ye getirilen zırhlı araçlar, 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'na bağlı birliğe götürüldü. Zırhlı araçların, sınıra yakın noktalara konuşlandırılacağı bildirildi.

TOP SESLERİ DEVAM EDİYOR

Öte yandan Telebyad'da muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışmalar da sürüyor. Ordu birlikleri tarafından sıkça yapılan top atışlarının ardından oluşan dumanlar Türkiye sınırından görülürken, patlama sesleri Akçakale'de tedirginliğe yol açıyor. Silah seslerinin azaldığı Telebyad'da, ordu birliklerinin ilçe merkezine yakın bir noktaya geldiği bildirilirken, çatışmaların gün içerisinde artabileceği iddia edildi.

ÇATIŞMA KAMERADA

Telebyad'da, Suriye askerleri ile muhalifler arasında çıkan çatışma cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Bir muhalif, ilçe merkezinde bulunan istihbarat merkezi El Muhaberat'ın ele geçirildiği çatışmayı cep telefonu kamerasına kaydetti. Görüntülerde istihbarat merkez binasını uzun namlulu tüfek ve roketatarlarla vuran muhalifler, yaklaşık yarım saat sonra binanın kontrolünü ele geçirdi. Bu binanın ve ardından polis merkezinin geçirilmesi ile muhalifler, burada bulunan ve Türkiye tarafından da görülen Suriye bayrağını direkten indirdi.

Muhalifler tarafından kaydedilen görüntülerde ayrıca, ilçe merkezine 6 kilometre mesafedeki Türkmen kökenli nüfusun yoğunlukla yaşadığı Dede Köyü'nün top atışları ile vurulması ve burada yaşayan insanların kaçışı da yer alıyor.

TELEBYAD BOŞALDI

Öte yandan, Telebyad'da yaşayanların şiddetli çatışmaların ardından ilçeyi terk ettiği öğrenildi. 7 bin nüfuslu ilçe merkezinde günlerdir süren çatışma sonrası insanların, başka kentlere veya akrabalarının bulunduğu köylere gittikleri bildirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...