17 Şubat 2018 Cumartesi

Tarihin en hızlı bölgesel silahlanması şu an Arap Yarımadası'nda yaşanıyor

Arap Yarımadası'nda yaşanan silahlanma yarışının maliyeti milyar dolarları geçiyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre, yarışın en önde koşan ikilisi Suudi Arabistan ve Katar.
Suudi Arabistan son 4 yıl içerisinde savunma harcamalarını yüzde 212 oranında artırdı. ABD Başkanı Trump'ın mayıs ayındaki ziyaretinden sonra ülke 110 milyarı kısa vadede gerçekleşmek üzere 350 milyar dolarlık silah alım anlaşması imzaladı. Bu alımların bir kısmı hava savunma sistemleri ile hassas güdümlü füzeleri kapsıyor. Suudi Arabistan 2011'den itibaren ABD'den aldığı 154 adet F-15 savaş uçağının modernizasyonu için 29 milyar dolarlık sipariş verdi. Riyad yönetimi 2007 yılından itibaren İngiltere'den almaya başladığı 72 Typhoon savaş uçağı için de geçen haziran ayında 41 milyar dolar ödedi.
Suudiler, Rusya ile de S-400 hava savunma sistemi için ekim ayında anlaşmaya vardı. Katar ve Bahreyn de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almak için görüşme yapan diğer körfez ülkeleri.
Suudi Arabistan, yine Rusya ile, AK-103 tipi piyade tüfekleri, AGS-30 tipi bombaatarlar ile "Kornet" tanksavar füzelerinin ülke içinde üretimi konusunda anlaşma sağladı. Suudiler son olarak, Çin'den 300 adet CH-4 tipi insansız silahlı hava aracı alacak ve gelecek yıllarda bunları Çin lisansı ile üretmeye başlayacak.
KATAR DONANIMA PARA HARCIYOR AMA ORDUSU YETERSİZ
Silahlanma yarışının diğer lideri Katar ise İngiltere'den 24 adet Typhoon savaş uçağı almak üzere 8 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Katar ayrıca, iki yıl önce Fransa'dan 7 milyar dolar tutarında 24 adet Rafale savaş uçağı ile ABD'den 12 milyar dolar tutarında 36 adet F-15 satın aldı. Üç ayrı sipariş ile 84 uçaklık karma bir filo oluşturan Katar, uzmanlara göre, bu olağanüstü kabiliyet artışını yönetebilecek teknik altyapı ve personele sahip değil. 10 bin kişilik silahlı kuvvetler mevcudu bulunan Katar, 2014'ten itibaren ABD'den havadan erken uyarı uçakları, taaruz helikopterleri ve güdümlü füzeler alıyor. Katar'ın bu paket için ödediği bedel, 23 milyar dolar.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ VE KUVEYT DE SİLAHLANIYOR
Körfez'in silaha doymayan diğer iki ülkesi Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri... Kuveyt 28 adet Typhoon ve 32 adet F-18 Super Hornet savaş uçakları için ABD'ye başvurmuş, satış Kongre tarafından onaylanmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri de ABD'den aldığı 80 adet F-16'nın yanısıra, şimdi Fransa ile Mirage savaş uçakları için görüşme yapıyor. Emirlikler, Rusya'dan da 10 adet Sukoi üretimi SU-35 savaş uçağı almaya hazırlanırken, Rus şirketi ile ortak bir yeni nesil savaş uçağı üretme konusunda anlaşmış durumda.
"BU SATINALIMLARIN KARŞILIĞI YOK"
SIPRI veri tabanında körfezdeki silahlanma yarışının boyutları açıkça görülürken, uzmanlar, bu yarışın personel eğitimi, lojistik, yedek parça, bakım, yazılım yenileme ve diğer altyapı ihtiyaçları açısından karşılıksız olduğuna dikkat çekiyor. Bu bakımdan, satın almaların, diplomatik ve stratejik nedenlerden kaynaklandığı görüşü ağırlık kazanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...