27 Temmuz 2012 Cuma

ORTADOĞU'DAKİ OYUNUN AKTÖRLERİ&HESAPLARI

Ortadoğu'da yaşanan karmaşanın perde arkası... İran- Rusya; Suudi Arabistan-Katar; ABD-AB denkleminde Türkiye hangi cephede?..

Esed rejiminin düşmesi veya olayın kanlı bir iç savaşa dönüşmesinin "Kürt sorununun boyutlarını genişleteceğini, İran’ın bölgedeki konumunu değiştirebileceğini, Irak’ taki Maliki rejiminin geleceğini, Lübnan‘ daki Hizbullah hareketini ve Filistin sorununu etkileyeceğini ve hepsinden önemlisi, bu değişimin Türkiye’de de hissedileceğini" belirten Posta'dan Mehmet Ali Birand, Ankara’nın başındaki en önemli kara bulutun Şam olduğunu ifade etti. Birand, Türkiye’nin diğer bir kaygısının da Irak’ın bölünmesi olduğuna dikkat çekti.
"Bölünme olasılığı, hemen her açıdan Türkiye’yi etkileyecektir." diyen Birand yazısında, "En başta Sunni-Şii çatışmasını körükleyecek, Kürtlerin bağımsızlık ilan etmelerini körükleyecek, ekonomik yönden de büyük kayıplarla karşılanacak. Böylesine tehlikeli bir iç savaş, yeni bir göç dalgasını körükleyecek ve fatura yine bize çıkacak." analizine yer verdi.
"Bütün bu karmaşanın perde arkasında Sünni-Şii çatışması var." tespitinde bulunan Birand, Orta Doğu’da oynanan oyunun aktörlerini ve hesaplarını özetledi:
- Şii cephesinin liderliğini İran yapıyor. Suriye-Irak-Lübnan zincirinin kırılmaması için tüm çabayı harcıyor. Bunun kırılması durumunda, bölgedeki etkinliğinin azalacağını, nükleer pazarlıklarda elinin zayıflayacağını biliyor. Bundan dolayı, Maliki’yi ve Esad’ı tüm gücüyle destekliyor.
İran’ın arkasında da Rusya var. Moskova’nın amacı da, ABD’nin bölgedeki etkinliğini azaltabilmek.
- Sünni cephesinin liderliğini ise, sessiz sedasız ve perde arkasında Suudi Arabistan-Katar ikilisi yapıyor. Bu ikiliye desteği Körfez Ülkeleri, Mısır ve Ürdün veriyor.
Bu cephenin arkasında da ABD ve AB var. Washington, Şii zincirinin kırılması durumunda, İran ile çok daha güçlü bir pozisyonda pazarlık edeceğini ve Filistin konusunda da İsrail’in elini rahatlatacağını hesaplıyor.
Peki, Türkiye hangi cephede yer alıyor ?
Batı cephesinde yer alıp, görünüşte Sünnilere destek veriyor. Ancak temel amacı, bir Sünni-Şii savaşını önleyebilmek.
Başarabilecek mi ?
İşte en büyük soru işareti de bu zaten...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...