13 Haziran 2012 Çarşamba

EĞİTİMDE ÜÇ SÖMESTR DÖNEMİ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, velilerin de onay vermesi durumunda okulların 3 döneme çıkarılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kürtçe'nin önümüzde eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli ders olmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılın Kürtçe'de hazırlık dönemi olacağını anlatan Bakan Dinçer, önümüzdeki yıldan itibarense seçmeli derslerin oturacağını söyledi. Kürtçe'nin yanı sıra çok sayıda seçmeli ders olacağını belirten Dinçer, diğer dil ve lehçelere ilişkin de seçmeli derslerin müfredatta yer alacağını kaydetti. Aleviliğin de seçeli dersler arasında bulunacağını söyledi.
MATEMATİK DERSİ ARTIYOR
Bazı gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Dinçer, yeni eğitim sistemine ilişkin önemli bilgiler verdi. Okulların 2 dönem yerine üç dönem olması konusunda henüz verilmiş bir kararın olmadığını söyleyen Ömer Dinçer, bu konuyu velilere soracaklarını açıkladı. Velilerden gelen talebe göre adım atılacağını aktardı.
Bakan Dinçer'in verdiği bilgiye zorunlu derslere ilişkin de önemli değişiklik yapıldı. Buna göre matematik öğretimine ayrılacak süre, uluslararası ortalamaların yaklaşık 90 saat üzerine çekildi. Yeni dönemde haftalık ders saatleri kademeli olarak artırılıyor.
8 YILDA 288 SAAT
Zorunlu ders saatleri de değişiyor. Türkçe dersinde halen haftalık ders saati ilk üç yılda 11 saat, dört ve beşinci sınıflarda altı saat ve altı-sekizinci sınıflarda beş saat olarak uygulanırken yeni dönemde ilk iki yıl 10 saat, üç ve dördüncü sınıflarda sekiz saat, beş ve altıncı sınıflarda altı saat, yedi ve sekizinci sınıflarda ise beş saat olarak uygulanacak. Matematik dersinde ise halen haftalık ders saati birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar haftada dört saat iken yeni dönemde birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar beş saat olarak uygulanacak. Böylece toplamda sekiz yıllık öğretimde 288 saatlik bir artış gerçekleşecek. Fen Bilimleri öğretimine ayrılan süre uluslar arası ortalamalar düzeyine yükseltilecek.
YABANCI DİL 2. SINIFTA BAŞLIYOR
Yabancı dil öğretiminde de yeni bir döneme giriliyor. Halen dört ve beşinci sınıflarda haftada üç saat, beş-sekizinci sınıflarda haftalık dört saat olarak uygulanan yabancı dil eğitimi, ikinci sınıftan başlayacak. Dördüncü sınıflarda haftada 2 saat, beş-sekizinci sınıflarda haftada dört saat olarak düzenlenecek. Buna göre yabancı dil öğretimi iki yıl daha erkene çekilecek. Daha küçük yaşta yabancı dil öğrenmesi sağlanacak. Yabancı dil öğretiminde toplamda 144 saatlik bir artış olacak.
DEMOKRASİ DERSİ MECBURİ
Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinin adı 'İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi' dersi olarak değiştirilecek. Mevcut durumda 1 saat ve seçmeli olan bu ders, zorunlu olarak ve haftalık 2 saat olarak uygulanacak. Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor dersleri ilkokulda Görsel Sanatlar ve Müzik dersleri olarak haftalık birer saat verilecek. Oyun ve Fizikî Etkinlikler dersi ise ilk üç sınıfta haftada beşer saat, dördüncü sınıfta ise iki saat olacak.
KUR'AN DERSİ İSTEĞE BAĞLI
Zorunlu derslere ilaveten beşinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar her sınıf düzeyinde haftalık sekiz saat öğrencilerin ilgi ve tercihlerine göre dersler seçebilecek. Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı, Yazarlık ve Yazma Becerileri 5'incisınıftan 8'inci sınıfa kadar sürekli olarak alınabileceği gibi, öğrencinin istediği herhangi bir sınıf düzeyinde de alınabilecek.
Yazılım müfredata girdi
Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ve Alevilik inancına ilişkin seçmeli derslerde de 10 öğrenci şartı aranacak. Seçmeli dersler arasında 'yazılım' dersi de olacak ve her öğrenci basit bilgisayar yazılımı yapabilecek hale getirilecek. İmam Hatip'lerde de zorunlu dersler aynı olacak. Meslek dersleri ayrıca eklenecek.
ZEKA OYUNLARI DA DERS OLDU
Öğrenciler ilgi ve yetenekleri doğrultusunda seçmeli derslerin her birini iki ya da dört saat olarak seçebilecekler. Müfredata yeni giren Zeka Oyunları dersleri de birden fazla öğretim yılında 5'incisınıftan 8'inci sınıfa kadar sürekli olarak alınabilek.
Sadece Kürtçe değil diğer diller de ders olabilecek
Yeni dönemde seçmeli dersler arasında sadece Kürtçe olmayacak. 'Yaşayan Diller ve Lehçeler' dersini seçen öğrenciler, yeterli talep olması halinde, Kürtçe, Zazaca, Abhazca, Çerkezce, Lazca, Boşnakça gibi dersler açılabilecek. Yeterli talep 10 öğrenciye kadar kabul edilecek. Bu konuda en önemli sorun öğretmen temini olacak. Dinçer, Mardin ve Bingöl'deki üniversitelerle görüştüklerini Kürt kökenli Türkçe, Edebiyat öğretmenlerinin Kürtçe alanında yüksek lisans yapmaları halinde Kürtçe öğretmeni olarak görevlendirilebileceklerini söyledi. Bakan Dinçer diğer dil ve lehçeler konusunda doğabilecek öğretmen sıkıntısının nasıl aşılacağı konusunda ise bilgi vermedi.
66 aylık olan herkesi okula alacağız
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, toplantıda okula başlama yaşıyla ilgili tartışmalara da son noktayı koydu. Okula başlama yaşının ileri çekildiği belirten Bakan Ömer Dinçer, 66 ayını dolduran çocuklar zorunlu olarak okula kaydedileceğini anlattı. Doktor raporuyla çocuğun psikolojik olarak her hangi bir sorunu yoksa okula alınacağını söyleyen Dinçer, okula başlama yaşının öne alınmasına yönelik tepkilerin ideolojik olduğunu ileri sürdü. Bakan Dinçer, anamuhalefet partilerinin bu konudaki eleştirilerine ise şu sözlerle karşılık verdi: 'Eğer 66 ayını doldurmuşsa sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun torununu da okula alacağım.'
Alevilik bölümü dedelerle hazırlanabilir
Yeni dönemde isteğe bağlı olarak İslam Dini, Hristiyanlık, Musevilik dinleri ile Alevilik İnancına ait bilgilerin verilebilmesi öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, yeterli talep olmak kaydıyla, Temel Dini Bilgiler dersinde bir sınıfta islam dini öğretilirken bir başka sınıfta alevilik öğretilebileceğini söyledi. Dinçer, Alevilik dersi müfredatının dedelerle birlikte hazırlanabilecek ve derslere bu müfredat hakkında eğitim verilecek Derselere, Alevi öğretmenler girebilecek. Alevilik dersine sunni öğretmenin girmesini doğru bulmadığını da sözlerine ekledi. Dinçer, zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kalacağını, ancak müfredatının baştan sona değiştirileceğini de söyledi. Buna göre abdest alma namaz kılma gibi detaylar seçmeli Temel Dini Bilgiler dersinde verilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...