8 Ağustos 2010 Pazar

Sınıf İçi Disiplin

Sınıf İçi Disiplin Sağlamada Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar:
1- İlk iş olarak sınıfta bir standart oluşturun, nelerin yapılması gerektiğini, nelere uyulması gerektiğini dönem başında öğrencilerinizle konuşun. Kural ve kararları onlarla birlikte belirleyin. Mutabık kaldığınız ilkeleri ise taviz vermeden uygulayın. Kurallara uyulması konusunda göstereceğiniz gevşeklik, onları değersiz kılacaktır. Böylece öğrenciler kuralları önemsemeyecek ve yerine getirmede istekli davranmayacaktır. Öğrencilerinizle belirlediğiniz bu açık ve kesin kurallar, istenilen davranışları ve bu davranışların sınırlarını göstereceğinden çok fayda sağlayacaktır. Mesela, giriş zili çalınca koridorda dolaşılmaması, kapıda öğretmenin beklenilmemesi, söz hakkı almadan konuşulmaması, alaycı ve incitici ifadelerin kullanılmaması gibi.

2- Problem oluşturabilecek durumları ve öğrencileri önceden tespit edin. Öğretmen arkadaşlarınızla bu gibi durumlar ve çocuklarla ilgili görüşmeler yapın ve ortak kararlar alın. Aldığınız kararları yürütme aşamasında da müşterek tutum ve davranış içine girin.
3- Disiplini “yapma” lardan çok “yap” lar üzerine kurun. “Evladım kalemi yere atma, arkadaşlarınla konuşma, yaramazlık yapma” gibi. Dikkat edilirse bunların hepsi olumsuzdur. Çocuğun bir şey yapmasını yasaklamaktır. Halbuki insanların yasaklara karşı ilgileri daha çoktur. Onun için yasaklardan daha çok yol gösterici cümlelere yer verin. “Evladım kalemi çöp kutusuna aç” gibi. Bu tarz yaklaşımınız öğrenciden herhangi bir olumsuz tepki gelmesini engelleyecektir.

4- İşlediğiniz dersin konuları öğrencileriniz ihtiyaçları doğrultusunda olsun. Bu durum derse karşı ilgiyi arttıracaktır.
5- Öğrencinizin evde huzursuzluk yaşayıp yaşamadığını kontrol edin, evinde huzuru olamayan bir çocuk bunu okuluna ve sınıfına da yansıtacaktır.
6- Yaptığınız sınıf içi çalışmaları, “öğretmen-öğrenci işbirliği” havasında yürütün. Böyle olunca, işler daha kolaylaşacağı gibi, öğrencinin problem çıkarması da bir ölçüde önlenmiş olur.
7- Öğrencilerinizi disiplin konusunda bilinçlendirin. “Susun”, “konuşmayın” demek yerine, Öğrencilerin niçin susması gerektiğini açıklayın.

8- Öğrencinin boş kalmamasına dikkat edin. Ders içinde öğrenciyi meşgul edecek bir şey verilmez ise, o sınıfta problem çıkma ihtimali çok fazladır. Eğer öğrencinin yapacağı bir şey yoksa, boş durma yerine, arkadaşlarına takılacak, yaramazlık yapacak ve sınıf havasını bozacaktır.

9- Ders işlerken, değişik metot ve teknikler uygulayın. Öğrencinizin dikkatini ders üzerine çekebilirseniz, disiplin olaylarını büyük çapta önlenmiş olursunuz. Öğrenciler, aynı tip monoton çalışmalardan sıkılırlar, onun için ders işleme biçiminizi zaman zaman değiştirilmeli, onların ilgisini çekecek tarzda metot ve teknikler uygulamalısınız. Ders işlemede araç ve gereçlerden yararlanmayı da ihmal etmemelisiniz.
10- Öğrencilerinizin kişiliklerine saygı gösterin. Bu daha fazla disiplin olaylarının çıkmasını önleyecektir.

11- Çok basit şeyleri problem haline getirip büyütmeyin. Bu durum sınıfta disiplin olaylarının çıkmasına zemin hazırlar.
12- Öğrencilerle özel olarak ilgilenin. Yapılan araştırmalarda bunu yapan öğretmenlerin, öğrencileri tarafından sınıflarında rahatsız edilmediği ve ders işlemede zorlanmadığı tespit edilmiştir.

13- Problemin sorumlusunu bulamadığınızda tüm sınıfı cezalandırma yoluna asla gitmeyin. Bu yolu izlemeniz, öğrencilerinizde size karşı kin, nefret ve isyan duyguların uyanmasını sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

14- Öğrencilerinizin aileleriyle diyalog içinde olmalısınız. Bu durum çocukların size ve dersinize karşı daha yapıcı olmalarını sağlayacaktır.
15- Sinirlenip maksadı aşan ifadeler kullandığınızda ya da davranışlar sergilediğinizde geri adım atmayı bilmeli, icap ederse özür de dilemelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...