10 Mayıs 2016 Salı

Beyaz Yele – Rene Guillot


Beyaz Yele oniki yaşında bir çocuğun (adı Folko) ve bir atın güzel öyküsü. Bembeyaz ve dupduru olan bu at yabani doğada büyümüş evcil olmayan bir at. Çocuk ise fakir bir aileden geliyor ve hayatını kazanmak için sazlıklarda batalıklarda teknesiyle bir o yöne bir bu yöne dolanıyor, balık arıyor. Hiç istemiyor aslında balıkçı olmayı ama yapacak başka bir şeyi yok. Alternatif bir yaşam söz konusu değil onun için.
Folko, her akşam dedesinin sadalı ile geziyor, hem balık arıyor hemde kendisini oyalıyor. Bu oyalanmaların birinde, her zaman gezdiği yerlerden uzaklaşıp, biraz daha ileriye gitmek istiyor. Göletin ilerisinde ki sazlıklara geldiğinde, bazı sesler duyuyor. Seslere kulak verip ilerlediğinde karşısında güzel mi güzel bir beyaz at görüyor. O an onu rahatsız etmiyor. Sonra tekrar geliyor ve sonra tekrar. Bir zaman sonra artık dostluk kurulmaya başlanıyor ama uzaktan bakışlarla olan bir dostluk. Tabi herşey bu kadar güzel bu kadar saf ve temiz gitmiyor. İnsanların olduğu yerde hiçbir zaman hiçbir şey saf ve temzi gitmez zaten. At hırsızları bu güzel atları yabandan alıp, satmak için harekete geçiyorlar. Önce bu güzel atın annesi olan atı alıyorlar sonra da güzel Beyaz Yele’yi. Artık hayatları her zaman olduğu gibi güzel kırlarda koşmak değil, iki ayaklaı canavarların arasında itilip kakılmak ve hiç olmadık işlerle uğraştırılmak oluyor. Beyaz Yele önce direniyor. Vahşiliğinden dolayı atılıyor hatta. Folko’ya veriliyor zalimlerin şefi tarafından ama sonra da yalanlanıyor. Geri alınıyor sonra. Vahşi bir at gerektiği için. Ama Folko yardım etmek istiyor, onu o hayattan kurtarmak istiyor.
Güzel bir çocuk kitabı Beyaz Yele. Ama sadece bir çocuk kitabı değil aynı zamanda büyükler içinde bir kitap. İnsanların ne olduğunu anlamak ya da anlatmak isterseniz eğer, okumak, okutmak isteyeceğiniz güzel bir kitap. Tavsiye ederim.
İyi okumalar.
Kitap adı: Beyaz Yele
Orijinal adı: Crin-Blanc
Yazar: Rene Guillot
Çeviri: Saadet Özen
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 120
Baskı: 2010
Tür: Çocuk Kitapları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...