14 Mayıs 2011 Cumartesi

Guantanamo'da Masumlar Tutulmuş!

Guantanamo'da Masumlar Tutulmuş!
ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını yayınlayan Wikileaks internet sitesi, Guantanamo Üssü'ndeki terör zanlılarıyla ilgili gizli istihbarat belgelerini açıkladı.
Bu belgelerde geçen ifadelere göre ABD, Küba'da Guantanamo Körfezi'ndeki askerî üssünde kurduğu gözaltı merkezinde yıllarca hakim karşısına çıkarmadan tuttuğu 780 terör zanlısının birçoğunun masum olduğunu düşünüyordu.

Wikileaks'e ulaşan, Amerikan ve Avrupa gazetelerinde yayımlanan söz konusu belgelerle, ABD yetkililerinin Guantanamo'da terör zanlısı olduğu gerekçesiyle tuttukları zanlıların tamamına ilişkin değerlendirmeleri gün yüzüne çıktı.

Bu belgelere göre, Guantanamo'da tutulanların 220'si "tehlikeli terörist" olarak sınıflandırılırken, 150'si masum Pakistanlı ve Afgan, 380'i alt düzeyde eylemci olarak kabul edildi. Bu kişiler, savaş bölgelerinde yürütülen istihbarat toplama çalışmaları sırasında gözaltına alınmıştı. Bilgi notlarında, bu kişilerin masum oldukları halde yanlış kimlik tespiti ya da yanlış zamanda yanlış yerde oldukları için Guantanamo'da yıllarca tutuldukları kaydediliyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), askerî belgelerin sızmasını "talihsizlik" olarak nitelerken, bunların geçerliliğini yitirmiş anlık değerlendirmeler olabileceğini bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama, Ocak 2009'da Guantanamo'daki gözaltı merkezini bir yıl içinde kapatacağı sözü vermişti, ancak tutsakların nereye nakledileceği konusunda yaşanan sorun sebebiyle bu sözünü hâlâ yerine getiremedi.

EL KAİDE'NİN AVRUPA'DA NÜKLEER SİLAHI MI VAR?

Halen 180 zanlının tutulduğu Guantanamo'yla ilgili belgelerde, ABD ve İngiliz hedeflerine yönelik saldırı planları da yer aldı. Belgelere göre 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olarak gösterilen Halid Şeyh Muhammed, Pakistan'ın eski lideri Pervez Müşerref'e yönelik bir suikast için Maryland'de yaşayan bir kişiye talimatlar verdi. Belgeler ayrıca El Kaide'nin Avrupa'da bir nükleer bomba sakladığı ve eğer Usame bin Ladin yakalanır ya da öldürülürse bu bombanın patlatılacağı iddialarına da detaylı bir biçimde yer veriyor. Sorgulama sonucu ortaya çıkarıldığı anlatılan komplolar arasında ABD'de kamu binalarındaki klima sistemlerine siyanür konulması, El Kaide'nin Londra'daki Headrow Havalimanı'na işçi yerleştirmeyi planladığı iddiaları da var. Açıklanan belgeler, Wikileaks'in geçen yıl sızdırdığı ve parça parça yayınladığı belgelerin bir bölümünü oluşturuyor. 779 belgelik son grup, İngiltere'de Guardian gazetesi ile diğer bazı yabancı basın kuruluşlarınca eşzamanlı olarak yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...