6 Haziran 2011 Pazartesi

REYTİNG HAMDİ

REYTİNG HAMDİ   
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, satranç oyununu sadece turnuvalarda dereceye girmek için oynayan Hamdi isminde bir çocuk varmış. Onun aklında sadece reyting kazanmak varmış.(Reyting, satranç oyuncularının turnuvalarda göstereceği performansta göre verilen sayısal bir değerdir.)  
        Hamdi’nin tek düşüncesi, satranç turnuvalarına katılıp, reytingini daha çok, daha da çok yükseltmekmiş. Bu yüzden de satranç oyunundaki güzelliklerden haberi yokmuş. Satranç oyununu, paraya düşkün bir paragözün başının etrafında dönen paralar YTL,$, $, $ …  gibi görüyormuş. Tek fark Hamdi’nin para yerine gözünün önünde reytingler uçuşuyormuş 1980, 2050, 2200, 2465…gibi.
Öğretmeni ona ‘Satranç bir oyundur. Bu oyunu oynadığımız zaman bir şeyler öğrenebiliyorsak bundan mutlu olmamız gerekir. Her zaman kazanamayız, bazen kaybedebiliriz de. Hatalarımızdan ders çıkarırsak başarılı bir satranç oyuncusu oluruz.’diyormuş.
Hamdi ise "Ama ben herkesten yüksek bir reytingim olsun istiyorum bundan daha başka bir şeyin önemi yok ki" diye söylüyormuş.
Öğretmeni ise "Reyting sadece bir araçtır. Amacımız her zaman satrancımızı geliştirmek, iyi satranç oynayabilmek olmalıdır" diyormuş ama bu sözler Hamdi’nin bir kulağından girip diğer kulağından çıkmadan burnundan çıkıyormuş.
            Günün birinde, Türkiye Yaş Grupları Birinciliğinin son ve en önemli turunda, başına şöyle bir olay gelmiş.
Eğer; Hamdi oyunu kazanırsa hem turnuvanın birincisi olacak hem de reytingini (30 puan) artıracakmış. Oyun beraberlikle sonuçlanırsa turnuvanın ikincisi olacak ve biraz reyting (15 puan) kazanacakmış.
Oyunu kaybederse de derece şansını yitirecekmiş ve 10 puan reyting kaybedecekmiş.
Bu konum da Hamdi,( Beyazlar) gereksiz yere hırsa kapılıp 1)Vc7xa5 oynamış.

 Soru 1:  Peki, Hamdi (Beyazlar) bu hamle yerine ne yapması doğru olurdu? Düşün ve söyle bakalım.
 Soru 2:Beyaz 1)Vc7xa5 hamlesini yaptıktan sonra rakibi bu hatadan nasıl yararlanabilir? Hamle siyahta ne oynamalısın?
Hamdi siyahın 1)   ....... Hamlesiyle oyunu kaybetti. Bu oyun ona büyük bir ders oldu. Aynı hatayı bir daha tekrarlamamak için gayret gösterdi. Demek ki, arkadaşlar bazen oyunun berabere kalması da iyi olabilir. En doğru düşünme yolu ‘ Konum ne yapmayı gerektiriyorsa o hamleyi yapmaktır.’ ve tabii ki satranç oyununu sadece reytingi yükseltmek için değil, kendimizi geliştirebileceğimiz oynarken keyif aldığımız bir oyun olarak görmeliyiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Meşhur Bilderberg toplantısına bu yıl hangi Türkler katılıyor

  Dışarıya tamamen kapalı bu kulüp, komplo teorisyenlerinin de sıkça beslendiği bir yer olma özelliğini taşıyor. Bu yıl, organizasyona 23 ül...